ΑξιοθέαταΑξιοθέατα στη ΦύσηΝησίδα των Αγίων Θεοδώρων

external image nisida_soudas_xania.jpg

Εάν επιθυμείτε να δείτε το φημισμένο «κρι-κρί», πρέπει να επισκεφτείτε το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το χωριό Αγία Μαρίνα.


Τεχνητή Λίμνη της Αγιάς


external image 46501157.jpg

Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς δημιουργήθηκε για να αρδεύσει και να εφοδιάσει με νερό την περιοχή του Αλικιανού. Ωστόσο, εκτός από την κύρια λειτουργία της, η παρουσία της λίμνης ευνόησε την δημιουργία ενός υγροβιότοπου για πολλά αποδημητικά πουλιά κάθε χρόνο.

Λευκά Όρη

external image 17348458.jpg

Τα Λευκά Όρη είναι μια οροσειρά στα Δυτικά της Κρήτης, όχι μεγάλου μήκους, όπως άλλες Ελληνικές οροσειρές, αλλά με πολύ μεγάλο ύψος. Η ψηλότερη κορυφή τους φτάνει τα 2453 μέτρα (έχει 2-3 μέτρα διαφορά από την Ίδη ή Ψηλορείτη) με αρκετές κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα.

Μοναστήρια και ΕκκλησίεςΜονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στο Ακρωτήρι

external image Tsagarolon1_1.jpg

Η Μονή Αγίας Τριάδας των Τσαγκαρόλων βρίσκεται 16 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από τα Χανιά, στο Ακρωτήρι και είναι το μεγαλύτερο μοναστηριακό συγκρότημα στη Κρήτη. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από τους αδελφούς μοναχούς Λαυρέντιο και Ιερεμία της Ενετοκρητικής ορθόδοξης οικογένειας των Τσαγκαρόλων, από τους οποίους και πήρε το όνομά της.


Μονή Γωνιάς

external image Iera_Moni_Gonias.jpg

Η Μονή Γωνιάς βρίσκεται περίπου 26 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και 2,5 από το Κολυμπάρι. Η Σταυροπηγιακή Μονή της Οδηγήτριας, γνωστή ως Μονή Γωνιάς λόγω της θέσης της στο δυτικό άκρο του κόλπου, είναι αρχαία μονή αφιερωμένη στην Παναγία και η ίδρυσή της φτάνει πίσω στον 9ο αιώνα, όταν κτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στη θέση Μένιες ( χερσόνησος Ροδωπού) πάνω στον αρχαίο ναό της Δίκτυνας Βριτομάρτιδας Αρτέμιδας.


Μονή της Παναγιάς της Χρυσοσκαλίτισσας
external image 5445194950_8140abd895.jpg

Η σημαντική Μονή της Παναγιάς της Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται 76 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά στη δυτική ακτή της Κρήτης. Δεν είναι σίγουρο πότε ιδρύθηκε το μοναστήρι.

Ενετικά και Οθωμανικά ΜνημείαΚάστρο Φιρκάς (Χανιά)

external image chania-firkas.jpg


Το κάστρο Φιρκάς κτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους Ενετούς κυρίαρχους του νησιού για να προστατεύει τόσο τη πόλη, όσο και το λιμάνι των Χανίων. Είναι ιστορικός και σημαντικός τόπος για τη Κρήτη γενικότερα και τα Χανιά ειδικότερα.


Φραγκοκάστελο

external image frangoppp.jpg

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται 80 χιλιόμετρα Νότια από τα Χανιά, στη Νότια ακτή της Κρήτης. Κτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει την περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών.


Κάστρο (Σούδα)

external image CastleIndjedin_SoudaChania.gif

Το Κάστρο της Σούδας είναι κτισμένο στη νησίδα Σούδα, απέναντι ακριβώς από το κάστρο Ιτζεδίν. Οι Ενετοί άρχισαν την ανέγερσή του στα 1570 και καθώς επεκτάθηκε, σύντομα κατέλαβε το σύνολο σχεδόν της νησίδας.